Darabszám: 0 DB
Ár összesen: 0,00 Ft

A komposztálás szakértője

KATEGÓRIA

Konfigurátor

A komposztálásról mondták

LÉTREHOZVA: 01.10.2013 • MEGJELENÍTVE: 4457X

Megkértünk néhány olyan önkormányzatot, ahol sikeresen bevezették a házi komposztálás rendszerét, hogy mondják el tapasztalataikat, és véleményüket a komposztálásról.

Komposztálási mintaprojekt Derecskén

„A projekt által kitűzött cél, hogy jobb legyen élni a településünkön és a helyi lakosság jobban megismerje a fenntarthatóbb életmódot és a komposztálást.

Ezt a célt megvalósítottuk azáltal, hogy a kerti égetések helyett a település 300 kertes házának udvarán 2011. év őszétől komposztáló ládákba gyűjtik a szerves hulladékot, mely addig vagy a szemetes kukák tartalmával elszállításra került, vagy elégették azt. A program legfontosabb eleme, hogy népszerűsítettük azt a nézetet, hogy a kertekben és a háztartási munkák során keletkezett hulladékra ne mint szemétre, hanem mint hasznosítható, visszaforgatható zöld forrásra tekintsenek és helyben előállított komposzttal a kertjeink földjének minősége is lényegesen javítható - természetes úton. 2011. szeptemberében két napon keresztül folyamatosan történt a programban résztvevő lakosok számára a ládák kiosztása, valamint ezzel egyidőben kis létszámú csoportok keretein belül előadást hallgathattak meg a komposztálás fontosságáról, praktikáiról, helyes technikájáról, tapasztalatairól. Kérdőív kitöltésére is sor került, melyek elemzése során kiderült, hogy a válaszadók egy része már komposztált, de sajnos a sikertelenség miatt felhagytak vele, de szeretnék újra elkezdeni.

Érzékelhető volt, hogy mindenkit foglalkoztat, hogy részesévé váltak a zöldhulladék gazdálkodásnak, a komposztálás hozzátartozik a lakosok minden napjához. Derecske lakosai a projektnek köszönhetően megismerhették projekt törekvéseit, a lakosság részére fontossá vált a környezettudatos élet, a környezetükben keletkező zöldhulladék helyben történő hasznosítása. Remélhetőleg a következő generációban is nyomokat hagy a program, és a komposztálás mint lehetőség, már magától értetődő lesz számukra.“

 

Ilyés Csaba
Derecske Város Önkormányzata

Házi komposztálás Karcagon

„Hosszú távú célkitűzésünk a képződő hulladék mennyiségének folyamatos csökkentése, és a már megképződött hulladék minél nagyobb arányú eltérítése a lerakástól.

Az egyik ilyen jelentős hulladékáram a biológiailag lebomló szerves hulladékok köre. Karcag város kisvárosias lakókörzetekkel, valamint a város közterületein igen jelentős zöld felülettel rendelkezik. Korábban megállapítható volt, hogy a háztartásokban képződő szerves hulladékok háztartásokban történő kezeléséhez megvan a lakosság részéről a megfelelő hozzáállás.

A projekt célja, hogy a 2010. évtől kezdve további szervesanyag mennyiséget térítsünk el a hulladéklerakótól. Ennek keretében 2010-ben Karcag területén a lakossághoz, illetve különböző intézményekben összesen 290 db házi komposztálásra alkalmas komposztáló edény került kihelyezésre. Az edények használatával kapcsolatos rendezvényekkel, útmutatóval, illetve, oktató kisfilm készítésével kívántuk segíteni a lakosok munkáját.

A projekt nagyon népszerű lett a lakosság körében, ezért 2011-ben újabb pályázati támogatást nyertünk a házi komposztálás továbbfejlesztésére. Ismét 300 db komposztáló edényt adtunk ki lakosság részére. Így összesen közel 600 háztartásban lett elérhető a szerves hulladékok házi kezelése.

A projekt eredményességét hosszabb távon a lerakásra kerülő hulladékok szervesanyag tartalmának a csökkenése mutatja.

Városukban sikeresen valósult meg mindkét komposztáló projektünk. A lakosság szívesen vette a lehetőséget és szívesen is használják az eszközöket. Ezt jelzi az a tény is, hogy gyakorlatilag folyamatos az érdeklődés a komposztáló eszközök iránt.

Mi nagyon szívesen ajánljuk más önkormányzatoknak is a házi komposztálás népszerűsítését, bevezetését.“

 

Balajti Tibor, ügyvezető igazgató
Nagykunsági Környezetvédelmi Kft.

Kapcsolatfelvétel >>
Telefon +36 20 945 9666
 
 
Nem felejtett el valamit?

JRK Komposztáló felszerelés

Minden, ami a komposztáláshoz szükséges lehet, most egyedi áron a készlet erejéig!
A felszerelés tartalma: komposztforgató, komposztgyorsító, konyhai kosár, 4 csomag komposztálható zsák.

8 640,00 Ft 5 940,00 Ft

KOSÁRBA