Darabszám: 0 DB
Ár összesen: 0,00 Ft

A komposztálás szakértője

KATEGÓRIA

Konfigurátor

A levelek komposztálása kerti komposztálókban

LÉTREHOZVA: 23.10.2013 • MEGJELENÍTVE: 10525X

Az ősz nem csak varázslatos színekkel gyönyörködtet minket, hanem jelentős mennyiségű biohulladékot hoz, falevelek formájában.

A lehullott levél az előítéletekkel ellentétben jó minőségű szerves anyag, és kiváló a komposztálásra. A levelek általában illegális szemétlerakók alapját képezik, rosszabb esetben elégetik azokat. Ezekkel a módszerekkel csak a bajt keressük, akár még meg is bírságolhatnak érte minket.

Igaz, hogy néhány fajta levél lassabban bomlik le, mint a többi, de végeredményben lebomlanak. Ilyen például a dió, a tölgy és a vadgesztenye. Ezek a levelek lassan tűnnek el a fa alól. A komposztálással sokkal gyorsabb eredményt érhetünk el.
 

Alapelvek és alapvető szabályok a levelek komposztálása során

⦁    Mivel kertünkben többféle fa levele található, ezért ezeket alaposan keverjük össze, majd azután komposztáljuk.
⦁    A levélhullás szezonális. Javasoljuk, hogy a komposztáló mellett gyűjtsön falevelet a következő évre, amikor szükség lesz száraz anyagokra is a sok zöld mellé
⦁    A makacsabb leveleket érdemes fűnyíróval leaprítani, így a hamarabb lebomlanak majd. Ha elhullott leveleket teszünk a komposztálóba, keverjük nitrogéntartalmú anyagokkal, mint például a fű, konyhai hulladék vagy trágya.
⦁    A diólevél tipikus példája az előzőekben leírtaknak. Lassan bomlik le, de ez nem jelenti azt, hogy nem alkalmas a komposztálásra.
⦁    Annak érdekében, hogy megakadályozzuk a levelek összeragadását a komposztban, keverjük el agyagos anyaggal, vagy kész komposzttal
⦁    A levelek és a vágott fű hajlamos szorosan, légmentesen elhelyezkedni a komposztban, így érdemes gyakrabban átforgatni (ideálisan az erre a célra kialakított forgatóval)
⦁    A betegségek és paraziták által megtámadott leveleket nedvesítsük be oldott mésszel, persze a komposztálón kívül. Amikor a komposztálóban elindul a hőkeletkezés, hozzáadhatjuk ezeket a leveleket is, ez kb. két hét.
Minél több levelet teszünk be, annál gyorsabb lesz a komposzt elkészülése.
 

Hasznos tippek és trükkök, ráadásként smiley

Tanács a paradicsom komposztálására

Olyan, mintha a magvakat a komposztba szórnánk. Ha biztosra akar menni, hogy nem csírázik ki a paradicsom a komposztban, akkor a következőt tegye. A gyomok csíráit és azok magvait könnyen elpusztíthatjuk, ha azokat nyáron 15-20 napig vízben erjesztjük (amíg az edény szélén hab jelenik meg).
A komposztálóban, ha nagy mennyiségű friss szerves hulladékot is teszünk bele, a hőmérséklet akár 70 ° C-ra is felemelkedhet, amit biztosan nem élnek túl az ilyen magvak.
 

Egerek a komposztálóban

Az egerek növényevő rágcsálók, és nem férnek meg a földigilisztákkal. A földigiliszták az egérrel ellentétben hasznosak, meg kell őket védenünk. A leghatékonyabb védekezési mód a rágcsálók ellen, ha egy hálót tesz a komposztáló alá.  Fontos, hogy a háló apró szemű legyen. A rágcsálók egy 4 cm-es lyukon könnyen átférnek, így a hálón ne legyenek 2 cm-nél nagyobb lyukak. Ez természetesen nagyobb probléma a nyitott komposztálás esetében (pl. halom, siló), mivel a rágcsálók gyakorlatilag bárhonnan hozzáférnek.  A háló a vakond ellen is védelmet nyújt, így azt érdemes a siló vagy halom alá is tenni.
 

Kapcsolatfelvétel >>
Telefon +36 20 945 9666
 
 
Nem felejtett el valamit?

JRK Komposztáló felszerelés

Minden, ami a komposztáláshoz szükséges lehet, most egyedi áron a készlet erejéig!
A felszerelés tartalma: komposztforgató, komposztgyorsító, konyhai kosár, 4 csomag komposztálható zsák.

8 640,00 Ft 5 940,00 Ft

KOSÁRBA