Darabszám: 0 DB
Ár összesen: 0,00 Ft

A komposztálás szakértője

KATEGÓRIA

Konfigurátor

Komposztálás: hagyomány a modern értelemben

LÉTREHOZVA: 02.10.2013 • MEGJELENÍTVE: 3824X

Magyarországon erős hagyománya van a mezőgazdaságnak. A kertészkedés és földművelés fogalma mára már nem csak a falvakkal köthető össze.

Olyan helyekre is eljutott, ahol nem egzisztenciális okból, hanem például kikapcsolódás, hobbi keretében történik a tevékenység. Ez a szenvedély gyakran generációról generációra száll, és folytatjuk az szüleink, nagyszüleink által elindított hagyományt. Nagyszüleink jól tudták a fontosságát, hogy minél kevesebb dolog menjen kárba. Alapos megfontolás után szinte minden hulladékot újra lehet hasznosítani. Ami hasznos szeméthalomnak tűnt, azt is fel tudták használni. Témánk a komposztálás, annak megfelelő kezelése, valamint az, amit ma biohulladéknak hívunk.

Biztos emlékszik a kert szélén lévő fű-, vagy levélkupacra, egy halomra  ami hulladékból (ma már a „szerves“ szót is használjuk) állt, jellegzetes szaga és cseppet sem vonzó külleme volt. Ezt hívták komposztnak. A szó negatív csengése ma, a XXI. században elavult, ugyanis a komposztálás jól ismert folyamata átalakult, azt is mondhatjuk, a komposztálás a reneszánszát éli.

A definíció szerint a komposztálás egy természetes, emberileg vezérelt folyamat melynek során a biológiai hulladék a levegő segítségével lebomlik. A különféle biológiailag lebomló anyagok komposztálása minőségi szerves trágya - a komposzt - keletkezését eredményezi. Életünk része lett a hulladék újrahasznosítása – gondoljunk csak a szelektív hulladékgyűjtőkre. A komposztálás az emberiség legősibb és legelterjedtebb hulladék-felhasználási módja.

Annak ellenére, hogy a  komposztálás ugyanazon az elven működik, mint a korábban használt formája, ma már ellenőrzött és korszerű technológia van segítségünkre abban, hogy rövid idő alatt nagy mennyiségű szerves trágyához jussunk. A komposztáló edény tökéletes társ a komposztálásban. Ez köszönhető a folyamatok jobb összehangoltságának, amik a külső tényezők hatását csökkentik. Ilyen lehet például a fény, hőmérséklet, páratartalom, nem kívánt állatok, rovarok. Emellett esztétikus megjelenés sem elhanyagolható.

A komposztáló (amely meglepően tartós, mivel újrahasznosított, magas sűrűségű polietilénből készül) sokkal jobban működik, mint egy halom a kertünkben.

A komposztálók piaca ma már különféle termékeket ajánl vásárlóinak – igénynek, célnak, kert méretének megfelelően. Általánosságban minden 100 m2 100 litert jelent a komposztálónkat tekintve. Ennek egyik előfeltétele a folyamatos levegőztetés (számos haszna mellett megelőzi a kellemetlen szagok kialakulását).

Ezeken felül találhatunk alapszintű vagy speciális levegőztető rendszerrel kialakított edényeket, melyeken több ajtó is található a komposzt kényelmes kezelésének segítésére

Ne felejtse: mindig olyan dologba fektessen, ami számunkra és környezetünk számára is hasznos.

Sikeres komposztálást kívánunk!

Szerző: Czinger Erik

Kapcsolatfelvétel >>
Telefon +36 20 945 9666
 
 
Nem felejtett el valamit?

JRK Komposztáló felszerelés

Minden, ami a komposztáláshoz szükséges lehet, most egyedi áron a készlet erejéig!
A felszerelés tartalma: komposztforgató, komposztgyorsító, konyhai kosár, 4 csomag komposztálható zsák.

8 640,00 Ft 5 940,00 Ft

KOSÁRBA