Darabszám: 0 DB
Ár összesen: 0,00 Ft

A komposztálás szakértője

KATEGÓRIA

Konfigurátor

Komposztálás ősszel és a komposzt téli előkészítése

LÉTREHOZVA: 24.10.2016 • MEGJELENÍTVE: 7360X

Az őszi lehulló levelek nemcsak színes, festői képet varázsolnak, de emellett nagy mennyiségű biohulladékot is. Ebben az időszakban falevél, faág, romlott gyümölcsök és terménymaradványok formájában szó szerint elhalmoz minket a különböző eredetű biohulladék. Ezek az anyagok tökéletesek a kiváló minőségű házi komposzt előállításához.

Komposztálás ősszel és a komposzt téli előkészítése

Gyakran nem tudunk mit kezdeni a hirtelen felhalmozódott hulladékkal, ezért sajnos sok esetben begyömöszöljük a kukába, elégetjük, vagy külterületen lerakjuk, ahol az illegális hulladéklerakók alapjait fektetjük le. Pedig a megoldás nagyon egyszerű, használjunk kerti komposztálót az ártalmatlanításra. Az alábbiakban bemutatjuk az alapvető szabályokat és néhány tippet a megfelelő komposztáláshoz.

A levelek komposztálásának legjobb módja:

A lehullott levelek a közhiedelemmel ellentétben nagyszerű szerves anyagot képeznek a komposztáláshoz. Tény, hogy bizonyos levelek lassan bomlanak le, de mindenképp lebomlanak. Ilyen lehet a vadon termő tölgy, dió és gesztenye is. Ezek a levelek is eltűnnek a fák alól évről-évre. A komposztálás folyamatának megfelelő irányítása mellett gyorsabb eredményt kaphatunk. Akinél számos lombhullató fa és nagy mennyiségű lehullott levél keletkezik, javasoljuk az Oxygenator komposztgyorsító használatát.

  • ha a kertben több féle lombhullató fa található, javasoljuk a levelek alapos összekeverését, majd komposztálását
  • mivel a levelek ősszel állnak nagy mennyiségben rendelkezésünkre, javasoljuk, hogy a komposztáló mellett tartalékoljunk ezekből, így a következő évben tavasszal és nyáron elkeverhetjük a nitrogéntartalmú anyagokkal (pl. fű vagy trágya)
  • mielőtt nehezen lebomló leveleket komposztálunk, ajánlott átmenni rajtuk gyűjtő nélküli fűnyíróval. Így az aprított levelek télen a hótakaró alatt bomlásnak indulnak, és tavasszal elkezdhetjük a komposztba történő adagolását. Másik út, ha ezeken a leveleken gyűjtővel felszerelt fűnyíróval megyünk át, és az aprított leveleket egy műanyag zsákban tároljuk a tél alatt.
  • Annak érdekében, hogy megakadályozzuk a levelek összetapadását, keverjük össze kész komposzttal mielőtt felhasználjuk
  • A komposztált levelek és fű általában összeállnak az apró méretük miatt, legkésőbb egy hónappal az adagolás után forgassuk át az anyagot komposztforgatóval (fém eszköz a komposzt forgatására és levegőztetésére)
  • A betegségekkel és parazitákkal fertőzött leveleket keverjük össze mésszel, és párásítsuk. Természetesen ezt a komposztálón kívül tegyük meg. A komposztba a termikus reakció miatt csak két héttel az összekeverés után tegyük. Minél több levél kerül a komposztálóba, annál gyorsabb lesz a komposztálás folyamata (tartsuk szem előtt az anyagok megfelelő arányát is)

A komposztálni kívánt kerti hulladék aprítása

Évente legalább kétszer okozhat gondot a nagyobb mennyiségű kerti hulladék. Ennek kezelésére a leghatékonyabb és legális megoldás a hulladék előkészítése komposztálásra, melyben nagy segítség a kiváló minőségű Shark ágaprító.

A Shark a minőségi aprítók minden tulajdonságával rendelkezik, erős fém szerkezetű, megbízható motorral és ésszerű áron. Nem csak sok időt, hanem energiát is megtakaríthatunk a hulladék illegális lerakásának elkerülésével. Az aprítók könnyedén bánnak el a max. 4,5 cm átmérőjű ágakkal – aminek eredménye könnyen komposztálható, vagy bokrok, járdák díszítésére is használhatjuk. Segítség lehet, ha az aprított fát télen egy zsákba összegyűjtve, száraz helyen tároljuk és a következő évben lédúsabb anyagokkal (fű, gyümölcs,zöldség, trágya, …) elkeverve tesszük a komposztálóba.

A komposzt felhasználása kertünkben

A komposzt házi elkészítése hasznos, értékes tápanyagot eredményez, melyet nem csak kertünkben, hanem otthonunkban is felhasználhatunk. Gyönyörű példája annak, hogy milyen kevés erőfeszítés árán milyen sok dolgot elérhetünk: a kiváló komposzt mellett tiszta, ápolt kert és tisztább környezet jutalmazza meg munkánk.

A komposzt érési sebessége összefügg az anyag összetételével és a rendszeres forgatással. A komposzt használata előtt célszerű csírázási tesztet végezni (link). A kész komposztot tavasszal vagy ősszel használhatjuk fel. Ősszel szórjuk a talaj felszínére, és ha szeretnénk, kicsit forgassuk be (csak a felső rétegben). Ha tavasszal szeretnénk használni, érdemes a talajjal 1:1 arányban elkeverve egy zsákban tárolni a tél alatt, és tavasszal például a palánták ültetésénél használni. Bármilyen termény vagy növény esetében használható.

Ha még a tél előtt használnák a komposztot, érdemes az alábbiak szerint eljárni:

  • nyissuk fel (vagy vegyük le a komposztról) a komposztálót, és készítsünk elő egy műanyag zsákot mellette, és egy villa segítségével vegyük ki a még nem lebomlott, nagyobb méretű anyagokat
  • a komposztot lapátoljuk egy vödörbe – ajánlott kerti szita (link) használata – majd ezután szórjuk szét a kertben vagy tegyük át zsákokba
  • a komposztálóban hagyjunk valamennyi kész komposztot, tegyük vissza a nem lebomlott anyagokat, és keverjük össze a komposztáló tartalmát, így várva a telet

 

Kapcsolatfelvétel >>
Telefon +36 20 945 9666
 
 
Nem felejtett el valamit?

JRK Komposztáló felszerelés

Minden, ami a komposztáláshoz szükséges lehet, most egyedi áron a készlet erejéig!
A felszerelés tartalma: komposztforgató, komposztgyorsító, konyhai kosár, 4 csomag komposztálható zsák.

8 640,00 Ft 5 940,00 Ft

KOSÁRBA